aventyrtillfots.blogg.se

En resa genom Kina, Nepal och Sri Lanka

Shika Mountain med mera!

Publicerad 2017-03-31 18:00:27 i Allmänt, Kina,

Halli hallå!


Hoppas ni mår bra därhemma i landet lagom, himla kul att ni orkar klicka in här och läsa om två yra scouter i Kina. 

Sedan vårt senaste inlägg så har vi hunnit resa en ganska lång bit. Vi lämnade Shangri-La i tisdags kväll, efter en fantastisk dag uppe på toppen av 4500 m höga Shika Mountain, ett berg som anses mycket heligt inom buddhismen. Vi hade vackert väder och kanske 15-20 andra turister på toppen när vi var där vid 12-tiden. När vi sen hoppade på linbanan för att ta oss ner igen så var det helt proppfullt i alla kabinerna påväg upp, och en låååång kö nere vid starten. Vi var väldigt belåtna över vår planering kan man ju säga!
Här kommer några av alla fina bilder:

Redan nere vid entrén vid foten av berget vajade massor av böneflaggor i vinden.
Påväg upp i linbanan. Himla långsam jämfört med dem i Europa...
På toppen kunde man gå en liten runda och få helt sjuk utsikt åt alla håll. Böneflaggor precis överallt!
I horisonten kunde vi se Haba Mountain, som utgör ena sidan av Tiger Leaping Gorge, där vi varit bara 4 dagar innan!
En riktigt, riktigt bra avslutning på våra dagar i Shangri-La.

På kvällen flög vi till Chengdu på smidiga 1,5 timme, där vi spenderade 2 lugna dagar. Vi hade ingen aning om hur vi skulle spendera våra sista 2 veckor här i Kina så mycket tid gick åt till att försöka få till en logisk, preliminär plan. Chengdu som stad är väldigt stor (12miljoner) och modern, men lite opersonlig enligt oss. Vi har faktiskt inga bilder att visa därifrån för vi glömde helt enkelt bort att fota... haha! Vi kommer dock tillbaka hit för att ta föyget mot Nepal om ett par veckor så nån bild får vi väl försöka ta....


Idag (fredag) har vi spenderat 10 timmar på en buss upp till Jiuzhaigou, ett nationalparksområde som är väldigt känt i Kina för sin ovanliga och vackra natur. Vi hoppas på en bra dag här imorgon! 

Landskapet häromkring är fantastiskt orört, en ovanlig syn i Kina! De första 8 timmarna av resan var det mest byggarbeten och andra fula avtryck efter människans framfart...
Våra hostel-värdar är jättegoa och tipsade oss om en restaurang där vi åt en himla smarrig middag.
Hälsningar från två mätta och nöjda blekingebor!

Shangri-la

Publicerad 2017-03-27 19:40:42 i Allmänt, Kina,

Ett tidigare paradis som för tillfället genomgår en omfattande restaurering och kan liknas vid ett enda stort byggnadsprojekt. Så vill vi beskriva Shangri-la för omvärlden.


Belägen på 3200 meters höjd precis i början på tibetanska platån och omgiven av snötäckta bergstoppar så har den här platsen ändå definitivt varit värd besöket. Höjdpunkterna har varit kulinariska upplevelser och härliga personmöten, samt en väldigt konstig dagsvandring! Vi förklarar som vanligt med bilderna:


I Lördags (25/3) tog vi en lugn dag i "Old Town" för att återhämta oss från vandringen och vänja oss vid den högre höjden. Just nu är det fler byggen än färdiga hus här, då en stor brand ödelade i princip hela staden 2014. Nu under lågsäsongen passar de på att rusta upp vägarna också, som ni kan se ovan...
De nya husen är dock extremt detaljerade och välbyggda!
I centrum av Old Town ligger ett tempelkomplex med världens största bönehjul.
Minst 6 personer behövs för att få det att snurra!
Vi åt makalöst god curry med tibetanskt bröd till lunch. Här serverar de alltid obegränsat med te till måltiderna!
Och på kvällen slog vi till med en Yak-hotpot tillsammans med Axel - vår vän från Kanada. Vi serverades en gigantisk gryta med Yakkött, grönsaker och kryddor samt två brickor med färskt kött som man sedan doppar själv i den sjudande grytan och äter direkt. Hotpots är väldigt popurlärt i Kina och vår första blev en stor succé!
I söndags vaknade vi till ett snötäcke, haha! Den här dagen hade vi bokat en guidad vandring upp till en topp på 4000m utanför Shangri-la. Det blev en lustig historia. Vår guide var väldigt tystlåten och förvirrad, vid ett tillfälle tog han fel väg så vi fixk vända! När vi sen började närma oss toppen och snön blev vääldigt djup på sina ställen och guiden sa att hab aldrig gjort trekken i snö, så bestämde vi oss för att vända om. På det stora hela hade vi en härlig friluftsdag i vackert väder, och Loovis förhandlade stenhårt ner priset till hälften, så i slutet av dagen var vi ganska nöjda iallafall!
Morgondiset håller på att skingras av solen.
Vi passerade ett par Jak-farmar. Här bor herdarna om somrarna och ser efter Jakarna när de betar längs bergssluttningen!
Vi mötte till och med en livs levande Jak! Den var troligtvis på villovägar, då man tar ner sina Jakar till byarna om vintern...
Påväg upp på fjället, innan snön började ställa till det för oss.
Såååå härligt väder.
Lunchpaus!
Kokt ägg och jordnötssmör med macka.
Här bestämde vi oss för att vända. Vi fick ändå uppleva riktig bergsmiljö och galet fin utsikt över bergen i horisonten.
Idag, måndag, har vi besökt Ganden Sumtseling Monastery, ett gigantsikt tempel precis utanför staden. Vi åkte dit tillsammand med ett jättetrevligt par från Kina som också bor här på Cloud Nine, Sophia och Ching!
Häftig syn!
Ikväll har vi ätit en makalöst god tibetansk middag. Momos (tibetanska dumplings), Jak-paj och te gjort på Jak-mjölk!
Vi provade även den lokala ölen. Mycket god!
Tillbaka på boendet var det fullt ös. Vår värd, Apple, står längst ut till vänster och är en genomsnäll virvelvind av energi. Imorgon ska vi på ytterligare en utfykt med ett gött par från Hong Kong innan vi flyger mot Chengdu senare på kvällen. Vi hörs!

Tiger Leaping Gorge, del 2

Publicerad 2017-03-26 14:12:52 i Allmänt, Kina,

Hej på er!

Tänkte ni skulle få lite bilder och info om vår andra dag i Tiger Leaping Gorge. Njut!

Efter en goood natts sömn startade vi fredagen med frukost på takterassen medans solen steg över bergstopparna.
Halfway Guesthouse påstår att de har toaletten med världens bästa utsikt. Vi säger inte emot!
Vandringsmiljön var inte så pjåkig idag heller!
Vi möttes av ett vattenfall utan något annat alternativ än att gå rätt igenom :)
Passerade även ett litet tempel beläget på bergssluttningen med massor av vackra böneflaggor.
Kan ni fatta att detta landskap finns på riktigt och att vi gått där i två dagar!?

Strax före 12-tiden kom vi fram till Tinas Guesthouse, där våra stora väskor väntade på oss och där vi skulle ta bussen vidare mot Shangri-la klockan 15:30. 


Innan vi visste ordet av så hade hotellägaren övertalat oss till att ta en minibuss till en plats där man kunde gå hela vägen ner till floden och få se uppleva forsen och den mäktiga ravinen nerifrån. "Det tar 3 timmar" sa hon och viftade iväg oss. Utan att ha ätit lunch och med lite nötter i väskorna gav vi oss nerför stigen och bad till gud om att vi skulle ha kämpat oss tillbaka uppför de 400 höjdmetrarna innan bussen gick! 

Vi glömde snart bort våra matta ben och kurrande magar när vi närmade oss botten!
Kinesiska stigar är inget för morsgrisar...
Såå häftigt med bergsväggarna på båda sidor.
Till slut lyckades vi komma ner till vattnet! Den nalkande uppåtfärden var fortfarande lyckligt förträngd...
Kraften från "The Middle Rapids" raderade all tvekan om hur en flod kan ha format detta fantastiska landskap!
Några av de andra västerlänningar som också gått trekken dessa dagar. Vi slog följe en stor del av fredagen. Kanadensaren Mark med sina 2 döttrar, Amerikanskan Nicole samt två goa killar från Tyskland!
Så småningom påbörjade vi monsterfärden tillbaka upp till Tinas. Ordentligt tufft vill vi lova! Men vi avstod bestämt lokalpersonernas tjat om att rida på stackars söta åsnor uppför berget!
Två svenska scout-tjejer med likadana väskor och skor som kände sig totalt oövervinnerliga efter 2 dagar i Tiger Leaping Gorge.

Om

Min profilbild

Hallå där! Vi är två 20-åriga tjejer från Karlshamn vid namn Linnéa och Loovis som den 1 Mars 2017 beger oss av österut för att upptäcka Kina, Nepal och Sri Lanka! Som bloggnamnet antyder så kommer vi att utforska massor av platser till fots, med planer på allt ifrån endagsturer till veckolånga vandringar. Här kan ni följa oss på vårt äventyr förbi risodlingar och teplantager, till minoritetskulturer och tempel, genom livliga städer och storslagen natur, och förhoppningsvis upp på en bergstopp eller två. Låt er inspireras!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela